Bijlage I Rapport 'Aanslag in een tram in Utrecht, 18 maart 2019' (definitief)

De terroristische aanslag op een tram in Utrecht op 18 maart 2019 heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op de stad Utrecht en de rest van Nederland. Direct na de aanslag hebben verschillende functionarissen zich ten hoogste ingezet om de aanslagpleger te vinden. De dader is nog op dezelfde dag aangehouden.

Het handelen en doorzettingsvermogen van de politie, de burgemeester van Utrecht en het Openbaar Ministerie hebben dit mogelijk gemaakt. Desondanks zijn er lessen te leren over wat er op deze dag is gebeurd en of de aanslagpleger al eerder in beeld was bij organisaties. Zeker bij een terroristische aanslag, die gelukkig zelden voorkomt in Nederland, is het zaak de risico’s voor de samenleving zo klein mogelijk te maken.

De aanslag op 18 maart was voor betrokken organisaties aanleiding hun handelen in de aanloop naar en tijdens het schietincident te evalueren en lessen te trekken. De evaluaties richtten zich enerzijds op het strafrechtelijk verleden en de mogelijke signalen van radicalisering van de aanslagpleger. Anderzijds is ook het functioneren van de crisisorganisaties geëvalueerd.