Spionage

Bij spionage proberen buitenlandse overheden op een heimelijke manier geheime of gevoelige informatie te verzamelen. Niet alleen overheidsinstellingen, bedrijven en universiteiten kunnen doelwit zijn, maar ook burgers. Spionageactiviteiten kunnen zwaarwegende Nederlandse belangen in gevaar brengen, waaronder de nationale veiligheid en de veiligheid van personen. 

Nederland is doelwit van spionage. Ons land heeft een open samenleving, een sterke economie en het behoort tot de meest ontwikkelde en innovatieve landen ter wereld. Andere landen zijn geïnteresseerd in informatie over onze politieke, militaire en economische situatie en zijn actief op zoek naar wetenschappelijke en technologische kennis. Het verzamelen van informatie over (ontwikkelingen in) andere landen is een normale bezigheid voor diplomaten, handelsdelegaties of bijvoorbeeld militaire attachés. Ze doen dat door open bronnen te gebruiken, zoals de media of openbare bijeenkomsten. Bij spionage gebeurt dit meestal stiekem. 

Soorten spionage

Buitenlandse overheden spioneren op verschillende manieren. De laatste jaren veranderen inzet en vormen van spionage. Er verschijnen nieuwe, steeds assertievere spelers op het wereldtoneel en digitale spionage neemt toe. Het hacken van computers om informatie te stelen is daar een voorbeeld van. Buitenlandse overheden hebben ook interesse in niet-staatsgeheime, gevoelige informatie over een bepaalde economische sector of communicatie rondom politieke besluitvorming. Zulke informatie kan gebruikt worden om politieke processen te beïnvloeden, de Nederlandse economie te verzwakken of bondgenoten tegen elkaar uit te spelen.

Spionage kan ook gaan om andere handelingen dan het delen van informatie. Denk aan het stelen van hoogtechnologische kennis, sabotage van vitale infrastructuur, het laten beïnvloeden van politieke besluitvorming of het in gevaar brengen van personen. Klassieke spionage zoals het stelen van staatsgeheimen gebeurt ook nog steeds.