Wat zijn de CER- en NIS2-richtlijnen?

De Critical Entities Resilience Directive (CER-richtlijn) en de Network and Information Security Directive (NIS2-richtlijn) zijn eind 2022 vastgesteld door de Europese Unie. De richtlijnen zijn gericht op een versterking van de fysieke, digitale en economische weerbaarheid van Europese lidstaten.

De CER-richtlijn richt zich op de bescherming van organisaties tegen fysieke dreigingen, zoals de gevolgen van (terroristische) misdrijven, sabotage en natuurrampen. De NIS2-richtlijn richt zich op digitale (cyber) risico’s voor netwerk- en informatiesystemen, zoals het internet en het betalingsverkeer. De NIS2 is de opvolger van de eerste NIS-richtlijn, in Nederland ook wel bekend als de NIB, die in Nederland in 2016 is opgenomen in de Wet Beveiliging Netwerk- en Informatiesystemen (Wbni).

Vergroot afbeelding wetgevingstraject CER NIS2
wetgevingstraject CER NIS2

Sinds januari 2023 werkt de Rijksoverheid aan de nationale implementatie door de richtlijnen om te zetten naar Nederlandse wetgeving. Dit wetgevingstraject kent de volgende fasen:

Moet mijn organisatie straks aan de nieuwe wetgeving voldoen?

Indien u wilt weten of uw organisatie aan de wetgeving moet voldoen, dan kunt u hier meer informatie vinden, waaronder een vragenlijst waarmee u zelf kunt evalueren of uw organisatie onder de NIS2-richtlijn valt.

Hoe kan uw organisatie zich voorbereiden?

De Rijksoverheid adviseert organisaties om niet af te wachten totdat de wet- en regelgeving volledig duidelijk is. De risico’s die organisaties en systemen lopen, zijn er immers nu ook al. Daarom kunt u hier meer informatie vinden over de wijze waarop uw organisatie zich kan voorbereiden op nieuwe wetgeving.

Relevante links