Update Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie COVID-19 (nr. 50)

Dit is een nieuwsbrief van het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie. Je vindt hier de laatste stand van zaken van de nationale communicatieaanpak rond het coronavirus. Deze nieuwsbrief verschijnt eens per 2 weken.

Communicatieaanpak Alleen Samen

Alleen samen krijgen we corona onder controle. In Nederland willen we met intensieve en activerende communicatie bijdragen aan de aanpak van het coronavirus. Dat vraagt om eenduidige en duidelijke informatie, handelingsperspectieven en betekenisgeving. We sluiten zoveel mogelijk aan op de (informatie)behoeften en de gevoelens die er leven. Daarom werken we samen: alle departementen en andere onderdelen van de Rijksoverheid werken samen. Regionale overheden (veiligheidsregio’s, gemeenten, GGD’s) zijn nauw aangesloten en worden zo goed mogelijk ondersteund in hun communicatie.

Heb jij een communicatieaanpak, een case, verhaal of iets anders gerelateerd aan communicatie rondom COVID-19 dan delen we dat graag via deze nieuwsbrief. Laat het ons weten via communicatiecovid@minjenv.nl.

Beeld: ©Rijksoverheid

Actualiteiten

Coronatoegangsbewijs bij open evenementen, zoals sinterklaasintochten 

In de vorige nieuwsbrief is de lijn voor coronatoegangsbewijzen bij open evenementen gedeeld. Deze lijn bleek nog onduidelijkheid te geven. Daarom is er een verbeterde tekst gemaakt.

Coronatoegangsbewijs bij open evenementen

Een open evenement is bijvoorbeeld een marathon, dorpsfeest of intocht van Sinterklaas. Bij open evenementen gelden de volgende regels:

  • Voor open evenementen waarbij het publiek doorstroomt, is geen coronatoegangsbewijs nodig.
  • Staat het publiek bij een open evenementen langere tijd op dezelfde plek? Dan geldt wél een verplichting om op het coronatoegangsbewijs te controleren.

De organisator en de gemeente zorgen er samen voor dat deze regels op de juiste manier worden toegepast.

Deze tekst is ook te vinden op Rijksoverheid.nl op: Coronaregels voor evenementen en Ondernemers, organisatoren en het coronatoegangsbewijs.

Rapportage Campagne-effectmonitor 'Alleen Samen', 20 oktober 2021

Rapport over de effecten van de publiekscampagne 'Alleen Samen'. Het rapport bevat de trends in gedrag en houding tegenover de maatregelen sinds maart 2020. De samenvatting beschrijft de resultaten van de meting van 11 tot en met 17 oktober 2021. Het rapport en een samenvatting van de belangrijkste resultaten zijn te vinden via deze link.

Facebook livestream over vaccineren tegen corona

De komende periode organiseert de Helpdesk Nieuwkomers in samenwerking met Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een reeks Facebook livestream over vaccineren tegen corona.

De eerstvolgende livestream wordt georganiseerd op woensdag 27 oktober om 20.00 uur. Deze is geheel in het Somalisch. Drs. Mohamed Hersi (GGD-arts Amsterdam) gaat in op de meest gestelde vragen over vaccineren. Deelnemers kunnen uiteraard vragen stellen, die zoveel mogelijk tijdens de livestream beantwoord worden.

De livestream is direct bereikbaar via de volgende link: FB.COM/C19HELPDESK

Vooraf aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis.

Communicatiemiddelen

Coronavaccinatie

RAAK!! 🃏 | GGD-arts praat met trickshot-master over vaccineren, zwangerschap en vruchtbaarheid 🤰 - YouTube

Misschien heb je nog vragen over coronavaccinatie. Dus dan is het goed om daar de juiste informatie over te vinden. Soms is die informatie een klein beetje….saai. GGD-arts Ashis Brahma doet het helemaal anders. in deze video beantwoordt hij veelgestelde vragen over vruchtbaarheid en coronavaccinatie tijdens de zwangerschap. Maar dan met de hulp van een trickshot-master! Tijdens het luisteren naar het verhaal van Ashis haalt zij behoorlijk indrukwekkende capriolen uit…

Communicatietoolkit coronavaccinatie

https://news.pressmailings.com/hvdm/communicatietoolkit-coronavaccinatie

Communicatietoolkit voor specifieke doelgroepen

https://news.pressmailings.com/hvdm/communicatietoolkit-coronavaccinatie-specifieke-doelgroepen

Social posts

Ventilatie

Goede ventilatie is belangrijk – zeker tegen verspreiding van het coronavirus. Nu bedrijven en andere publieke ruimtes de deuren weer openen voor meer mensen, biedt Ventilerenzogedaan.nl tips op het gebied van ventileren. In deze slider staan alle tips op een rijtje.

Link: https://www.instagram.com/p/CU7XYnkquVh/

Uitnodiging derde prik

Mensen die een ernstige immuunstoornis hebben, krijgen deze maand een brief op hun deurmat voor een uitnodiging voor een derde prik. Deze patiënten hebben met twee vaccinaties nog niet voldoende bescherming opgebouwd tegen corona. In deze slider staat meer info over deze extra vaccinatie.

Link: https://www.instagram.com/p/CUuN7xVKVaS/

Tweede vaccinatie zonder afspraak

Vanaf nu kun je ook terecht voor een tweede vaccinatie op een prikken zonder afspraak locatie. Je haalt je prik zonder afspraak makkelijk bij jou ergens in de buurt. Let op: het verschilt per vaccin hoeveel tijd er tussen je eerste en tweede prik moet zijn. Voor vragen, openingstijden en locaties kijk je op www.prikkenzonderafspraak.nl

Link: https://www.instagram.com/p/CUsLAsdqXJI/

Wat te doen bij coronaklachten

Heb je last van een of meer van de meest voorkomende klachten van corona, dan kan het altijd zijn dat je corona hebt en besmettelijk bent voor anderen. Blijf dan thuis, ontvang geen bezoek en laat je testen. Bekijk de video voor meer informatie.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=-I0WFrzGPZY

Coronatoegangsbewijzen op de sportclub

Dankzij coronatoegangsbewijzen kunnen we weer veilig met grote groepen mensen bijeen komen, bijvoorbeeld in de sportkantine. Het controleren daarop is soms nog even wennen. De mensen van SV Kampong Hockey, VV Foreholte en Voetbalvereniging DOVO vertellen in deze video hoe zij dat aanpakken.

Link: https://www.facebook.com/MinVWS/videos/244460804394120/

Coronatoegangsbewijs

Toolkit communicatiemiddelen coronatoegangbewijs voor organisatoren  
In de toolkit voor organisatoren vindt u meer informatie en communicatiemiddelen die u kunt gebruiken om bezoekers te informeren over de inzet van coronatoegangsbewijzen.
Ondernemers, organisatoren en het coronatoegangsbewijs | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl (link naar de toolkit is onderaan de pagina te vinden onder het kopje ‘Toolkit communicatiemiddelen voor organisatoren’). De toolkit is aangevuld met Engelstalige materialen. 

Campagnes

Koepelcampagne – loslaten 1,5 meter

Sinds 25 september is de nieuwe publiekscampagne live. De kernboodschap van de campagne is: We gaan voorzichtig loslaten en leren leven met het virus. Daarom gaat de verplichting van de maatregel van 1,5 meter afstand houden er af en gaan we elkaar weer ontmoeten op drukke locaties. Om dit veilig mogelijk te maken vraagt dit wel een extra inspanning van ons allen: op drukke plekken laten we het coronatoegangsbewijs in de Coronacheck app en ons ID kaart zien. Ook houden we ons aan de resterende basisregels: handen wassen, (advies) afstand houden, testen bij klachten en voldoende frisse lucht. Zo voorkomen we dat het virus zich blijft verspreiden en zo leven we op dit moment samen met het virus.

In aanvulling op de publiekscampagne, zijn middelen ontwikkeld voor jongeren en bi-culturele Nederlanders met informatie over het CTB.

Op FunX loopt een radiospot waarin wordt uitgelegd waarom, wanneer en hoe je aan een CTB kan komen. Daarnaast worden jongeren opgeroepen om ouders en/of grootouders te helpen bij het aanmaken van een CTB.

Voor bi-culturele Nederlanders hebben we fact sheets ontwikkeld in het Turks, Pools, Arabisch en Chinees. Daarnaast is de Nederlandse animatievideo over het CTB ook in deze talen ondertiteld. Via banners en persberichten op anderstalige websites, zoals En Son Haber, word je doorverwezen naar meer informatie in desbetreffende taal.

Alle anderstalige middelen vind je op: Coronavirus entry pass | Coronavirus COVID-19 | Government.nl. Deze middelen mogen door stakeholders gebruikt worden. In deze link vind je de Nederlandse tekst van de fact sheets.

Voor wie is deze nieuwsbrief

We willen alle communicatieprofessionals die zich binnen de (semi)overheid bezighouden met het coronavirus informeren over de laatste stand van zaken van de nationale communicatieaanpak. Dit zijn departementen, relevante uitvoeringsorganisaties, veiligheidsregio’s, gemeentes en GGD’en.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor de update NKC via de website van de NCTV.