Wet Gegevensverwerking Persoonsgerichte Aanpak Radicalisering en Terroristische Activiteiten (PARTA) aangenomen

Per 1 juli 2025 geldt de Wet Gegevensverwerking Persoonsgerichte Aanpak Radicalisering en Terroristische Activiteiten (hierna: wet PARTA). De wet zorgt ervoor dat lokale ketenpartners de gegevensverwerking rondom de Lokale Aanpak wettelijk kunnen regelen. Vooruitlopend op de wet is gewerkt met een modelconvenant. Het modelconvenant zorgde voor transparantie rondom werkafspraken over gegevensverwerking en vervalt voor dat deel met inwerkingtreding van de wet PARTA. 

Vergroot afbeelding Mensen vanaf de zijkant op de fiets
Beeld: ©ANP - Berlinda van Dam

Correctie: dit nieuwsbericht is gecorrigeerd op vrijdag 20 juni 2025.

De NCTV faciliteert en ondersteunt ketenpartners bij implementatie van de wet. Daarnaast organiseert de NCTV een beleidswerkgroep en een werkgroep voor Functionarissen Gegevensverwerking (FG-werkgroep). Beide werkgroepen bestaan uit vertegenwoordigers van de ketenpartners en hebben als doel om te komen tot uniforme werkwijzen. Daarnaast worden door deze werkgroepen afspraken gemaakt over de rechtmatigheidsadviescommissie. 

Iedere organisatie die als deelnemer in de wet is aangewezen is verantwoordelijk voor de implementatie van de wet PARTA. Je kunt onderzoeken of de huidige werkwijze en gegevensverwerking van je organisatie conform de wet PARTA is. Betrek hierbij de FG of een privacy officer van je organisatie. Voor de burgemeester die de wettelijke taak heeft om te zorgen voor de instandhouding van een casusoverleg kan voor de inrichting van deze verplichting ondersteuning gevraagd worden bij  grotere gemeenten en/of regionale Zorg- en Veiligheidshuizen.

Lees hier meer over de Wet PARTA.