Internationaal netwerk Bewaken en Beveiligen gestart

Op donderdag 25 en vrijdag 26 mei werd de eerste editie van het International Surveillance and Protection Conference georganiseerd in Europol in Den Haag. Een internationaal gezelschap kwam bij elkaar om informatie, kennis en ervaring uit te wisselen over bewaken en beveiligen.

Vergroot afbeelding Reflection on Surveillance and Protection - Experiences from Denmark, The United Kingdom, Italy and Germany
Beeld: ©Politieacademie

Aanleiding voor de conferentie was het afronden van het internationaal vergelijkend onderzoek dat de Politieacademie heeft uitgevoerd in opdracht van het Kenniscentrum Bewaken en Beveiligen. Onderzoekers van de Politieacademie (Marieke Vos en Edwin Bakker) zijn samen met experts van de vier stelselpartijen langs geweest bij Italië, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Denemarken. Naast een afvaardiging van de onderzochte landen waren ook gasten uit Zweden, Frankrijk, België, Spanje, Israël en de Verenigde Staten aanwezig.

Deze bijeenkomst wordt gezien als de eerste stap in het opzetten van een internationaal netwerk dat investeert in structurele internationale samenwerking en kennisuitwisseling tussen gezagen, en hun uitvoeringsorganisaties.

Het onderzoeksrapport met de bevindingen is op 31 maart 2023 aan de Tweede Kamer verzonden.