Animatie beveiliging NAVO-top
Op 24 en 25 juni 2025 is Nederland gastheer van de NAVO-top. Twee dagen lang wordt er in Den Haag gesproken over wereldwijde veiligheid. De top
wordt bezocht door ruim 8.500 mensen. Daaronder bevinden zich 45 staatshoofden, 45 ministers van Buitenlandse Zaken, 45 ministers van Defensie, 6.000 delegatieleden en 500 bezoekers aan het Public Forum. Ook zijn er ruim 2.000 journalisten aanwezig.
Hoe zorgen we ervoor dat de NAVO-top waardig, gastvrij, veilig en ongestoord verloopt? De komst van zoveel regeringsleiders maakt de NAVO-top één van de grootste logistieke- en veiligheidsoperaties in Nederland. De voorbereidingen begonnen daarom vele maanden van tevoren.
Bij de veiligheid van Nederland zijn veel verschillende organisaties betrokken. Tijdens deze top werken zij nog meer dan anders samen.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid coördineert de samenwerking op het gebied van veiligheid. Om de top veilig en ongestoord te laten verlopen, worden voorafgaand de taken, rollen en verantwoordelijkheden in kaart gebracht. Het is belangrijk dat organisaties
elkaar goed kennen en weten te vinden. Alle betrokken experts bereiden zich voor op verschillende scenario’s door opleiding, training en oefening. Teams oefenen scenario’s zoals cyberdreigingen, spionage, ongeregeldheden in structuur van digitale infrastructuur, grootschalige maatschappelijke onrust en extreem weer.
Bij een grootschalig incident kan ook de nationale crisisstructuur worden geactiveerd. Deze voorbereiding is essentieel om ervoor te zorgen dat alle 8.500 aanwezigen veilig kunnen deelnemen. Hoe ziet dat er straks uit? Bij aankomst in Nederland zorgen beveiligingsteams voor een soepele ontvangst. Zoals gebruikelijk bij bezoek van regeringsleiders begeleiden en beveiligen de Marechaussee, douane en politie de aankomst. Om dit rustig te laten verlopen wordt gebruik gemaakt van technologie op land, zee en in de lucht. Delegaties reizen in beveiligde colonnes over vooraf afgesproken routes. De verplaatsing van delegaties en de invloed hiervan op het reguliere verkeer wordt gemonitord vanuit een aantal verkeerstorens. Op sommige plaatsen worden wegen tijdelijk afgesloten om een veilige doorgang van de delegaties te garanderen.
Voor overige weggebruikers worden alternatieve routes voorgesteld en zijn er calamiteitenroutes voor hulpverlening. Tijdens de top zijn het World Forum in Den Haag en omliggende locaties voorzien van verschillende soorten beveiliging. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een combinatie van zichtbare en onzichtbare maatregelen zoals bijvoorbeeld hekken, cameratoezicht, toegangscontroles en fysieke beveiliging. Cyberveiligheid
krijgt tijdens de top speciale aandacht, zodat delegaties ongestoord kunnen werken. Experts houden dreigingen in de gaten en reageren snel op incidenten.
De NAVO-top 2025 is een gezamenlijke inspanning van tientallen organisaties. Samen staan we sterker en zorgen we ervoor dat de top waardig, gastvrij, veilig en ongestoord verloopt.