Wieke Vink plaatsvervangend NCTV

Met ingang van 1 september wordt Wieke Vink plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid bij de NCTV. Deze rol vervult ze straks in haar huidige functie als directeur Contraterrorisme en Beveiliging Burgerluchtvaart.

Vergroot afbeelding Wieke Vink
Beeld: ©NCTV

Nationale veiligheid gaat over het beschermen van ons land, onze democratie, onze inwoners. In een complexe, veranderende en steeds meer digitale wereld is Nederland kwetsbaar voor dreigingen. Wieke: “De taak van de NCTV is actueler dan ooit; nationale veiligheid vraagt onze volle aandacht. Ik ben blij dat ik daar als plaatsvervangend NCTV vanuit een bredere, meer externe rol een bijdrage aan kan leveren.”   

Naast de rol als p-NCTV wordt Wiekes portefeuille uitgebreid met de afdelingen Bedrijfsvoering en (nog op te zetten) Risk & Compliance. “De NCTV zit middenin een transitieperiode, onder andere voortkomend uit de Wet coördinatie terrorismebestrijding en nationale veiligheid”, licht Wieke toe. ”Er ligt dus ook een interne uitdaging. Ik werk inmiddels 10 jaar bij de NCTV, voel me verbonden met de organisatie. Dus ik ga met veel enthousiasme aan de slag.”

Als p-NCTV is Wieke de opvolger van Hester Somsen, die is benoemd tot Nederlands ambassadeur in Berlijn. Voor de portefeuille van Hester Somsen is een vacature voor een nieuw MT-lid opengesteld, met verantwoordelijkheid voor de afdelingen Cybersecurity, Weerbaarheid tegen Statelijke Dreigingen en Analyse Nationale Veiligheid.