Piketregeling van start: tolken Nederlands Gebarencentrum beschikbaar tijdens crises

In Nederland zijn ongeveer 1,5 miljoen mensen doof of slechthorend. Een deel daarvan is afhankelijk van een Tolk Nederlandse Gebarentaal. Wanneer er in het kader van een crisis een persconferentie georganiseerd wordt, is het belangrijk dat de boodschap toegankelijk wordt aangeboden aan deze groep. Daarom heeft de NCTV afspraken gemaakt met het Nederlands Gebarencentrum over de inzet van een tolk tijdens crisissituaties. Ook voor veiligheidsregio’s en gemeenten zijn tolken van het Nederlands Gebarencentrum snel inzetbaar voor een persconferentie door middel van een piketregeling.

Voor doven en slechthorenden is een ondertiteling of transcript van een persconferentie vaak niet voldoende. Zo’n platte tekst mist onder andere intonatie, waardoor deze tekst niet altijd goed begrijpelijk is. Terwijl het tijdens een crisis of ramp essentieel is dat belangrijke informatie voor iedereen toegankelijk is.


Onderdeel van de NCTV is het Nationaal Crisiscentrum. Van daaruit is de afgelopen jaren nagedacht hoe een Tolk Nederlandse Gebarentaal zo snel mogelijk kan worden ingezet tijdens crisissituaties. De uitkomst is een vernieuwde samenwerking met het Nederlands Gebarencentrum, waarin onder andere een piketregeling van start gaat. Een tolk Nederlands Gebarencentrum zal, indien er een nationale of regionale crisis is, zo snel mogelijk naar de locatie van een persconferentie komen. Of, als dat niet mogelijk is, de vertolking live vanuit een studio aanbieden. Het streven is dat de tolk binnen 60 minuten op locatie inzetbaar is. De NCTV houdt een adviserende rol rondom de dienst en desbetreffende crisis.