Platform voor Crisismanagement editie 5: Gezonde en vitale hulpverlening

Wat is de impact van een crisis op de gezondheid en vitaliteit van hulpverleners en hun mentale weerbaarheid? In de vijfde editie van het Platform voor Crisismanagement, een coproductie van de NCTV en het IFV, delen professionals en ervaringsdeskundigen hun visie op gezonde en vitale hulpverlening. Met onder andere een artikel van Programmamanager Bewaken en Beveiligen en coördinator van het gelijknamige stelsel Raoel Nanhekhan over de impact van bewaken en beveiligen, en een column van Renaldo Ishaak van de Koninklijke Marechaussee over de impact van zijn werk op zijn mentale gezondheid. 

De mentale impact van bewaken en beveiligen

Programmamanager Bewaken en Beveiligen en coördinator van het gelijknamige stelsel Raoel Nanhekhan gaat in het artikel dieper in op het stelsel bewaken en beveiligen, de druk op dit stelsel en op de medewerkers werkzaam binnen dit stelsel. “Er wordt met man en macht gewerkt aan de versterking. Alle stelselpartners zijn doordrongen van de noodzaak om de basis te verstevigen; er wordt nu een marathon in sprinttempo gelopen.”

Ook gaat Raoel dieper in op de mentale druk van beveiliging op een Te Beschermen Persoon, en kijkt hij naar de mentale weerbaarheid van betrokkenen binnen het stelsel. Zo benadrukt Raoel het belang van psychologische hulp niet alleen na een incident, maar ook voorafgaand. “Hoe eerder je erbij bent en die preventieve mentale coaching aangrijpt, hoe weerbaarder je als individu en collectief bent. Hiermee worden professionals in staat gesteld hun o zo belangrijke werk nog beter te doen.”

Ik ben OK, maar niet OK!

“Bam! Een harde knal, gevolgd door nog een aantal knallen, gevolgd door geschreeuw. Geschreeuw dat ik nooit zal vergeten. Het geluid zit gevangen in mij. Het is Koninginnedag 2009, de aanslag in Apeldoorn.” 

Renaldo Ishaak, Tweede teamleider bij de Koninklijke Marechaussee, vertelt in zijn column over de impact van zijn werk op zijn mentale gezondheid. Hij vertelt over zijn mentale gezondheidsproblemen die zijn ontstaan door de stress die hij ondervond in zijn uniform gecombineerd met zijn onverwerkte jeugdtrauma’s. Hoewel de emmer van Renaldo overstroomde, put hij nu kracht uit zijn mentale problemen en helpt hij collega’s om mentale problemen onder hulpverleners bespreekbaar te maken.

De artikelen

Lees hier de twee artikelen: