NL-Alert met instructies tegen verspreiding coronavirus

Op zondagochtend 22 maart is er een NL-Alert verstuurd om mensen te wijzen op de belangrijkste instructies om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het NL-Alert is in heel Nederland uitgezonden en werd verstuurd vanuit het Nationaal Crisiscentrum in Den Haag.

Vergroot afbeelding Houd 1,5 meter afstand

Beeld: Rijksoverheid

In het bericht werden de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen nog eens extra onder de aandacht gebracht. De tekst van het NL-Alert was:

Volg instructies Rijksoverheid op: houd 1,5 meter afstand! Bent u ziek of verkouden? Blijf thuis. Bescherm uzelf en de mensen om u heen. Samen tegen corona. Keep your distance to others.

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, is NL-Alert ook te zien op veel digitale reclameschermen en vertrekborden in het openbaar vervoer. Informeer en help ook mensen om je heen, zodat ook zij weten wat er aan de hand is en wat zij moeten doen.

Meer informatie over het coronavirus en de maatregelen staat op www.rijksoverheid.nl/coronavirus.

Lees hieronder de meestgestelde vragen en antwoorden over NL-Alert. Staat jouw vraag er niet bij? Kijk voor meer informatie over NL-Alert op de website.

Hoe werkt NL-Alert?

NL-Alert op je mobiele telefoon werkt via cell broadcast. Met deze techniek kan de overheid tekstberichten uitzenden via de zendmasten van de Nederlandse telecomproviders. Je ontvangt NL-Alert óók als het mobiele netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem.

In welke situaties zet de overheid NL-Alert in?

NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals nu bij het coronavirus, een grote brand, een terroristische aanslag, een gaslekkage of noodweer.

Wat moet ik doen als ik een NL-Alert ontvang?

  • Lees het bericht;
  • Volg de instructies op;
  • Informeer en help mensen in je omgeving, zodat ook zij weten wat er aan de hand is en wat zij moeten doen.

Ik heb geen NL-Alert ontvangen. Hoe kan dat?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je een NL-Alert niet hebt ontvangen, bijvoorbeeld omdat je telefoon uit stond, omdat je op dat moment slecht bereik had of omdat je telefoon gebruik maakte van een oud mobiel netwerk (2G of 3G) waarbij het NL-Alert niet altijd wordt ontvangen als je op dat moment belt of internet, of als je telefoon aan het updaten is.