Berichtgeving schietpartij Utrecht

De gebeurtenissen in Utrecht op maandag 18 maart hebben geleid tot onderstaande berichtgeving van de NCTV over het dreigingsniveau. De berichten zijn gedurende het incident waar nodig voorzien van een update.

Hulpdiensten en politie bij tram in Utrecht
©ANP

Op de website van de gemeente Utrecht is meer informatie over het incident beschikbaar.

Op Rijksoverheid.nl zijn onder andere de statements van de minister-president en minister van Justitie en Veiligheid te vinden.

Eerdere berichtgeving

18 maart 18:50 uur

De NCTV brengt het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht terug naar niveau 4. De aanleiding hiervoor is de aanhouding van de hoofdverdachte van de schietpartij.

Hiermee staat het dreigingsniveau in heel Nederland weer op 4 (van 5). De dreiging is substantieel; de kans op een aanslag in Nederland is reëel.

18 maart 17:15 uur

De NCTV heeft besloten het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht te handhaven op het hoogste niveau 5 tot in ieder geval 22:00 vanavond. Het dreigingsniveau voor de rest van Nederland blijft op niveau 4.

Reden om het niveau voor de provincie Utrecht op 5 te houden is omdat de dader nog voortvluchtig is en om de alertheid van het publiek hoog te houden. Over het motief van de schietpartij is niet meer informatie bekend, een terroristisch motief kan nog niet worden uitgesloten.

Het op 5 houden van het dreigingsniveau, heeft geen invloed op de maatregelen die lokaal worden getroffen. De NCTV adviseert de aanwijzingen van de lokale autoriteiten te volgen. Meer informatie volgt.

18 maart 12:30 uur

De NCTV heeft besloten het dreigingsniveau te verhogen naar niveau 5 uitsluitend voor de provincie Utrecht tot in ieder geval 18:00 uur vandaag. Dat is het hoogste niveau. Dat de schietpartij in Utrecht een terroristisch motief heeft, wordt niet uitgesloten. Tevens is de dader nog voortvluchtig.

De NCTV adviseert de aanwijzingen van de lokale autoriteiten te volgen. Meer informatie volgt.