Pieter-Jaap Aalbersberg van start als NCTV

Vandaag begint Pieter-Jaap Aalbersberg als Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. 

Aalbersberg werd in november vorig jaar door de ministerraad benoemd, en was toen nog politiechef van de regionale eenheid Amsterdam. Daarvoor was hij achtereenvolgens korpschef Politie Amsterdam-Amstelland en korpschef Politie IJsselland. In 2014, na de ramp met vlucht MH17, gaf hij leiding aan de repatriëringsmissie in de Oekraïne.

Pieter-Jaap Aalbersberg: “De afgelopen weken heb ik al kennis mogen maken met veel van mijn nieuwe collega’s en partners binnen en buiten de NCTV. Ik heb ontzettend veel zin om nu echt van start te gaan in deze mooie en verantwoordelijke functie. Als NCTV zijn wij verantwoordelijk voor een aantal zaken: het bepalen van het dreigingsniveau in Nederland, het coördineren in specifieke crisissituaties en bovenal het veilig houden van de samenleving tegen een breed spectrum aan dreigingen die op ons af komen, ook in het digitale domein. Het werkveld is boeiend, complex en gevarieerd, met vele partners die goed en belangrijk werk doen. Ik zie ernaar uit om samen met hen verder te bouwen aan een veilig en stabiel Nederland.”

Aalbersberg volgt Dick Schoof op, die in november 2018 begon bij de AIVD. Patricia Zorko was sinds het vertrek van Schoof waarnemend NCTV. Vanaf vandaag is zij weer plaatsvervangend NCTV.