Minister Grapperhaus: “Kinderen, zet je digitale skills veilig in”

Minister Grapperhaus roept kinderen op om alert te blijven als ze online zijn. Dat deze oproep nodig blijft, blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2018 onder kinderen van 11 en 12 jaar in opdracht van Alert Online en de NCTV. Dat wijst uit dat kinderen onbewust kwetsbaar zijn met hun online gedrag.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ging vanmiddag met kinderen uit groep 7/8 van basisschool Het Volle Leven uit Den Haag in gesprek over hun online kennis en vaardigheden in de Cyberdome op het Generation Discover Festival op het Malieveld in Den Haag. Grapperhaus: “Kinderen zijn bijna altijd online, een smartphone is op deze leeftijd heel gewoon. Deze generatie groeit op in het digitale tijdperk, een groot deel van hun leven speelt zich af in de digitale wereld. Het is van groot belang dat kinderen zich al jong bewust zijn van de online risico’s en de juiste online vaardigheden gaan ontwikkelen. Zij zijn onze toekomstige cyberexperts!”

Kinderen online onbewust kwetsbaar

Drie op de tien kinderen zeggen zich weleens zorgen te maken over criminelen op internet. Uit het onderzoek van Alert Online blijkt dat kinderen online onbewust kwetsbaar blijven. Zo daalt het percentage kinderen dat let op de veiligheid van hun wifiverbinding en gebruiken vier op de tien kinderen openbare wifinetwerken waarvoor helemaal geen wachtwoord nodig is. Voor de toegang tot apps en social media gebruikt een op de drie kinderen altijd hetzelfde wachtwoord. Slechts een kwart van de kinderen verandert regelmatig zijn wachtwoord en maar een derde van de kinderen zegt voor iedere app een ander wachtwoord te gebruiken. Wie kwaad wil, heeft dus in veel gevallen in een keer toegang tot alle accounts. 

Oktober is cybersecuritymaand

Het verbeteren van het cybersecuritybewustzijn van Nederlanders staat centraal tijdens de Europese Cybersecurity Maand. Deze maand wordt door het initiatief Alert Online en vele andere partijen aangegrepen om aandacht te vragen voor veilig online gedrag. Daar horen kinderen natuurlijk bij.

Kijk voor de belangrijkste resultaten uit het onderzoek op de website van Alert Online.