NL-Alert controlebericht uitgezonden in heel Nederland

Maandag 4 juni om 12.00 uur is een NL-Alert controlebericht uitgezonden in heel Nederland. Aan de hand van het controlebericht kun je nagaan of jouw mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Het volgende controlebericht is op maandag 3 december 2018. 

Wat moet je doen bij een NL-Alertbericht?

Heb jij het NL-Alert controlebericht ontvangen? Dan weet je zeker dat jij ook een NL-Alert ontvangt bij een noodsituatie bij jou in de buurt. Weet jij wat je moet doen als je een NL-Alert ontvangt?

  1. Lees direct het bericht.
  2. Volg de instructies op.
  3. Informeer en help de mensen om je heen. Zo weten zij ook wat er aan de hand is en wat zij moeten doen

Waarom maakt mijn telefoon een sirenegeluid, zelfs als hij op stil staat?

NL-Alert is een alarmmiddel. Steeds meer mobiele telefoons geven een herkenbaar sirenegeluid als je een NL-Alert ontvangt, ook als je telefoon op stil staat. Aan de hand van een controlebericht kun je ervaren welk signaal jouw telefoon geeft zodra je een NL-Alert ontvangt.

Ik heb mijn mobiel ingesteld maar geen NL-Alert controlebericht ontvangen?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het bericht niet hebt ontvangen. Bijvoorbeeld omdat je toestel tijdelijk uit stond, je toestel actief in gebruik was om bijvoorbeeld via internet een video te kijken of een app te downloaden, je in gesprek was of omdat je tijdelijk geen bereik had. Daarnaast kan er enige tijd zitten tussen het uitzenden en het doorsturen van een controlebericht door de providers naar alle mobiele zendmasten.

Ik heb mijn mobiel niet ingesteld voor NL-Alert, maar wel een controlebericht ontvangen. Hoe kan dat?

Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn automatisch ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit zelf doen.

Staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan bij de andere veelgestelde vragen. Kun je daar het antwoord op jouw vraag niet vinden? Dan kun je contact opnemen met Informatie Rijksoverheid via www.rijksoverheid.nl/contact of bellen naar 1400 op werkdagen van 8.00 tot 20.00 uur (lokaal tarief).