Nederlands terroristen-detectiesysteem naar Verenigde Naties

Dankzij een Nederlands detectiesysteem kunnen de 193 landen van de Verenigde Naties (VN) voortaan terroristen en hun reisbewegingen signaleren. Het systeem werd vandaag door Nederland aan de VN overhandigd in het hoofdkwartier van de VN in New York, in het bijzijn van Secretaris-Generaal van Verenigde Naties Guterres, Hare Majesteit de Koningin, premier Rutte en NCTV Dick Schoof. Daartoe werd een overeenkomst tussen Nederland en de VN getekend. Minister Blok (Buitenlandse Zaken) maakte vandaag bovendien bekend nog eens 15 miljoen euro te investeren in de internationale strijd tegen terrorisme.

Het in Nederland ontwikkelde detectiesysteem wordt ingezet op reisgegevens van terroristen en internationale criminelen. Zo kunnen zij worden gedetecteerd en tegengehouden nog voordat ze vertrekken van of terugkeren naar Nederland – of ieder ander land dat gebruik gaat maken van het systeem.

Dankzij de door Nederland ontwikkelde techniek en de donatie hiervan aan de Verenigde Naties, krijgen landen die worden geconfronteerd met terrorisme en zware criminaliteit hulp om de veiligheid voor hun burgers te versterken. Dit resultaat past in het Nederlandse doel als onderdeel van de Veiligheidsraad om onveiligheid en conflicten te voorkomen.