Patricia Zorko

Patricia Zorko is plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en directeur Cyber Security. 

Werken aan een veilig Nederland is steeds de rode draad in haar loopbaan geweest. Die loopbaan begon in Utrecht, waar ze na het doorlopen van de politieacademie in 1986 startte als inspecteur bij de gemeentepolitie. Diverse functies volgden, waaronder die van districtchef en hoofd van de regionale recherche.

Het werken in wijk en stad verruilde ze na twintig jaar voor het landelijke toneel van het KLPD, waar haar portefeuille al cybercrime en digitalisering omvatte. Met de introductie van de Nationale Politie in 2011 werd ze benoemd tot achtereenvolgens kwartiermaker, hoofdcommissaris en politiechef van de Landelijke Eenheid. In die laatste functie gaf ze onder andere leiding aan het strafrechtelijk onderzoek naar de aanslag op vlucht MH17.

In 2015 maakte Patricia Zorko de overstap van de Politie naar het ministerie van Justitie en Veiligheid. Als plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid draagt ze bij aan veiligheid in Nederland én in internationaal verband, waarbij veel aandacht uitgaat naar gewelddadig jihadisme. Patricia heeft van november 2018 tot februari 2019 de functie van waarnemend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid vervuld.

Haar werk als directeur Cyber Security draait om het digitaal veilig houden van Nederland. Een veelomvattende opgave, zo blijkt uit onderzoek dat jaarlijks onder Zorko’s leiding wordt uitgevoerd. Dreigingen nemen toe en worden steeds complexer, terwijl de Nederlandse maatschappij en economie inmiddels volledig afhankelijk zijn geworden van digitale middelen. Zorko’s doel om cybersecurity stevig op de kaart te zetten, heeft inmiddels geresulteerd in de Nederlandse Cybersecurity Agenda: zeven ambities waaraan overheidspartijen en bedrijven zich committeren om de cybersecurityaanpak verder te versterken. Daarmee is cybersecurity hét fundament onder de Nederlandse Digitaliseringsstrategie.