Moet ik of mijn vrachtwagenchauffeur of pakketbezorger ook de gegevens controleren van de klant bij de aflevering van de producten?

In de verordening staat de marktdeelnemer bij elke transactie van een precursor waarvoor een beperking geldt (lijst 1) de gegevens van de klant verifieert (legitimatiebewijs, vergunning van particulier en noteer de hoeveelheid van de precursor die gekocht wordt). De marktdeelnemer blijft verantwoordelijk voor het juiste verificatie, ook als dat bijvoorbeeld door een bezorgdienst gebeurt.

Levering door een pakketvervoerder is toegestaan, en is overigens ook zeer gebruikelijk. De pakketvervoerder wordt daarmee niet verantwoordelijk voor de verificaties die een marktdeelnemer moet uitvoeren bij het aanbieden van precursoren voor explosieven waarvoor een beperking geldt.

Tevens is het aan te bevelen om te verzoeken om een bewijs van aflevering van de precursor waarvoor een beperking geldt en om een identificeerbare handtekening van de persoon die namens de klant optreedt, zodat alle actoren in de toeleveringsketen kunnen worden geïdentificeerd. Op deze manier is elk stap in de keten te achterhalen en zo voorkomen we dat goederen kwijtraken.