Burgers

Als burger kunt u bij verschillende loketten informatie vinden.

Hoe kan ik mijzelf beschermen tegen digitale dreigingen?

U kunt bij twee loketten informatie vinden over (het vergroten van) uw digitale veiligheid:

 • Veiliginternetten.nl
  Veilig internetten is een website waar u tips, tricks en praktische stap voor stap uitleg vindt over wat u kan doen en laten om veilig te internetten. U vindt er tips over veilig omgaan met uw online privacy, veilig gebruik maken van wifi, wat u kunt doen en laten op sociale media, en u vindt er uitleg over hoe u kinderen kan helpen veilig online te zijn.
 • Politie.nl
  De politie geeft tips hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt van cybercrime.

Ik ben slachtoffer van cybercrime

Heeft zich een incident voorgedaan en/of bent u het slachtoffer van digitale criminaliteit? Het beste is altijd aangifte of melding te doen bij de politie. Dat kan bij de politie in uw regio, of online. Bij digitale incidenten kunt u alleen online aangifte doen als u het slachtoffer bent geworden van (internet)oplichting, bijvoorbeeld als u iets heeft gekocht maar niets heeft ontvangen, of als u contact heeft gehad met iemand die zich heeft voorgedaan als een vriend of bekende van u of als helpdesk.

Kijk voor informatie en het aangifteformulier op de website van de politie.

Ook heeft de politie een stappenplan voor IT-specialisten gemaakt, voor als u slachtoffer bent geworden van een cyberaanval. Het stappenpan is te vinden in de brochure Samen tegen cybercrime (pdf).

Naast aangifte of melding doen bij de politie vindt u op de volgende plekken extra informatie:

 • Slachtofferhulp.nl
  Als u het slachtoffer bent geworden van malware of ransomware, phishing of andere vormen van online fraude, dan kunt u bij Slachtofferhulp meer informatie en (links naar) praktische tips vinden.
 • Fraudehelpdesk.nl
  Voor meer informatie over online fraude kunt u terecht bij de Fraudehelpdesk.

Kunt u door het digitale incident niet (goed) meer gebruik kunt maken van uw computer? Overweeg dan om (professionele, technische) hulp in te schakelen voor het herstellen van uw computer en ga ook na of u verzekerd bent tegen schade uit cyberincidenten bij uw verzekeraar.