Agenda Risico- en Crisisbeheersing
Overheden dragen zorg voor een veiligheidsaanpak, maar deze werkt pas echt als iedereen in Nederland naar beste vermogen bijdraagt. Onze samenleving en maatschappelijke risico's ontwikkelen zich continu. Het is zaak om daar constant op in te spelen.
Het kabinet werkt daarom - samen met veiligheidspartners (publiek en privaat) op nationaal en decentraal niveau - aan een gezamenlijke agenda op het terrein van risico- en crisisbeheersing. Met als overkoepelende doelstelling dat Nederland op alle niveaus toegerust is én blijft om risico's en crises met elkaar te beheersen en (zo mogelijk) te voorkomen.
Binnen de agenda onderscheiden we de volgende drie lijnen:
1. Versterken van het systeem
1a. Realiseren van de Nationale Veiligheid Strategie
De strategie is op 7 juni 2019 gepubliceerd. Ze beschrijft driejaarlijks op basis van een geïntegreerde risicoanalyse wat de nationale veiligheidsbelangen zijn die we moeten beschermen, hoe die belangen op dit moment worden bedreigd en op welke wijze we deze risico's en dreigingen het hoofd bieden.
1b. Evalueren van de werking van de Wet veiligheidsregio's
In het licht van actuele en toekomstige risico's en maatschappelijke ontwikkelingen wordt de vraag gesteld: werkt de wet in de praktijk voldoende doeltreffend? Deze evaluatie zal in 2019 van start gaan.
1c. Verstevigen van de grensoverschrijnende en internationale samenwerking bij de beheersing van risico's en crises
De maatschappelijke impact houdt zich niet aan grenzen. Het kabinet zal de komende jaren met onder meer de veiligheidsregio's nog meer inzetten op verdergaande samenwerking met onze buurlanden en in internationaal verband. Concreet rond thema's als nucleaire ongevallen, digitale ontwrichting en water- en droogte-overlast.
2. Verbeteren van inhoudelijke werking
2a. Zorgdragen voor voldoende gekwalificeerde en inzetbare medewerkers
Dit is de komende jaren een uitdaging voor alle veiligheidspartners, zowel publiek als privaat. Met recente campagnes van onder meer Politie, Defensie en de zorg wordt hier op ingespeeld. Samen zullen we naar alternatieve, innovatieve werkwijzen moeten kijken om zo goed mogelijk met de beschikbare capaciteit om te gaan.
2b. Intensiveren van civiel-militaire samenwerking
De samenwerking zal zich - onder civiel gezag - meer nog dan in het verleden richten op het benutten van specifieke defensiekennis en kunde in het civiele domein en op wederzijdse samenwerking. Deze reikwijdte is onderwerp van verkenning.
2c. Doorontwikkelen van de crisisbeheersing in Caribisch Nederland
De ervaringen rond de aanpak van de gevolgen van orkaan Irma en de spanningen in Venezuela maken dat de aandacht voor de beheersing van risico's en crises in relatie tot Caribisch Nederland de komende jaren dient te worden aangescherpt.
3. Vergroten van de weerbaarheid en veerkracht van de maatschappij
3a. Komen tot toekomstbestendige risico- en crisiscommunicatie gericht op het handelingsvermogen van de maatschappij
Het kabinet zet in nauwe samenwerking met onder meer gemeenten en veiligheidsregio's in op een strategie die aansluit bij de informatiebehoefte van burgers en bedrijven in de huidige maatschappij.
3b. De samenleving voorbereiden op de betekenis van digitale ontwrichting
Samen met de veiligheidspartners zet het kabinet hier de komende jaren meer op in. Belangrijk onderdeel hiervan is de reeds aangekondigde verhoging van de digitale slagkracht als onderdeel van de Cybersecurity Agenda.