Kleine bedrijven meest last van phishing en acquisitiefraude

Internetcriminelen hebben in 2018 bij ruim de helft (52%) van de kleine bedrijven geprobeerd geld of gegevens buit te maken. Dit blijkt uit het Cybersecurity bewustzijnsonderzoek van Alert Online onder mkb’ers dat vandaag uitkomt. Minister Grapperhaus roept bij de start van de Week van de Veiligheid kleine bedrijven op zich beter te wapenen tegen internetcriminaliteit.

Phishing en acquisitiefraude zijn de meest gebruikte methodes van internetcriminaliteit. En hoewel de dreiging bij kleine bedrijven toeneemt, maken zij zich juist steeds minder zorgen over hun digitale veiligheid. In 2017 maakt 65% van de kleine bedrijven met een tot negen werknemers zich nog weinig zorgen over de digitale veiligheid op de zaak. In 2018 is dit percentage gestegen naar 75%.

1,2 miljoen euro

De onbezorgdheid van kleine bedrijven over hun digitale veiligheid is onterecht. Daarom roept minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bij de start van de Week van de Veiligheid kleine bedrijven met klem op zich beter te beschermen tegen internetcriminaliteit. "Steeds meer kleine bedrijven werken ook digitaal; bestellingen en betalingen worden online gedaan, bedrijfsprocessen worden aangestuurd door computers. Dat biedt kansen om makkelijker en sneller het werk te doen, maar maakt een bedrijf ook kwetsbaar. Er hoeft maar één medewerker op een verkeerde link te klikken en het bedrijf ligt stil. Met grote financiële schade en een deuk in de reputatie tot gevolg. Daarom trek ik nog dit jaar 1,2 miljoen euro uit voor trainingen en voorlichting aan mkb'ers. Het is belangrijk dat ondernemers goede informatie krijgen welke risico's er zijn, zodra ze weten welke maatregelen ze zelf kunnen nemen."

De Week van de Veiligheid

Tijdens De Week van de Veiligheid die plaatsvindt van 8 tot en met 14 oktober 2018, staat het voorkomen van internetcriminaliteit centraal. In heel het land organiseren o.a. het ministerie van Justitie en Veiligheid, VNO-NCW, MKB-Nederland, Koninklijke Horeca Nederland, Detailhandel Nederland, Transport en Logistiek Nederland en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid activiteiten voor ondernemers. De Week van de Veiligheid is onderdeel van de Europese maand van de cyberveiligheid.

Kijk voor de belangrijkste resultaten uit het onderzoek op de website van Alert Online.