Reactie NCTV aanslagen Spanje

Reactie NCTV aanslagen Spanje

Gisteravond heeft een aanslag in Barcelona plaatsgevonden. In de nacht van donderdag op vrijdag is vervolgens een aanslag in het Spaanse kustplaatsje Cambrils grotendeels verhinderd. De NCTV volgt de situatie nauwlettend en heeft contact met alle relevante partijen.

We bekijken continu of de veiligheidsmaatregelen nog toereikend zijn. Er zijn al veel zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen. En er zijn op dit moment geen concrete aanwijzingen voor een terroristische aanslag in Nederland. Daarom is er geen reden om het huidige hoge dreigingsniveau te verhogen. Het niveau blijft op 4 van de 5. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is.

Wat weten we nu?

Op donderdagavond is Barcelona getroffen door een aanslag met een busje. Voor zover bekend zijn hier 13 doden te betreuren en ruim honderd gewonden.

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben terroristen ook geprobeerd in Cambrils een aanslag te plegen. Deze is grotendeels verhinderd. Volgens de Spaanse politie zijn de 5 verdachten gedood.

Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de achtergrond en omstandigheden van de aanslagen. Ook de gevolgen voor Nederland en de eventueel te nemen maatregelen worden geïnventariseerd.

Wat te doen bij een terroristische aanslag?

De kans dat u persoonlijk betrokken raakt bij een terroristische aanslag zoals die in Barcelona is nog steeds klein. Toch kan wat in de landen om ons heen gebeurt ook Nederland treffen. Wat u moet doen, hangt af van de situatie. Over het algemeen gelden de volgende adviezen:

  • Ga zo snel mogelijk weg van de rampplek.
  • Kunt u niet veilig wegkomen? Ga op de grond liggen, verberg uzelf of zoek dekking.
  • Heeft u informatie die waardevol kan zijn bij het opsporen van de daders, meld dit bij de politie via 112.
  • Volg altijd de instructies van hulpverleners. Geef hulpdiensten de ruimte om hun werk te doen.

Meer informatie over wat te doen bij een terroristische aanslag is te vinden op www.crisis.nl.