NL-Alert controlebericht uitgezonden

NL-Alert controlebericht uitgezonden

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft vandaag het NL-Alert controlebericht uitgezonden in heel Nederland. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan of hun mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Sinds de introductie 5 jaar geleden is NL-Alert 200 keer ingezet om mensen te informeren bij uiteenlopende noodsituaties zoals bij grote branden, noodweer, gaslekkage en vanwege vervuiling van drinkwater. Het is de tiende keer dat het NL-Alert controlebericht wordt uitgezonden. Het volgende controlebericht wordt op maandag 4 juni 2018 uitgezonden.

Bij een ramp bij jou in de buurt wil je niet alleen weten wat er aan de hand is, maar ook wat je moet doen. Daarom is er NL-Alert. Je ontvangt een bericht op je mobiele telefoon waarin staat wat je op dat moment het beste kunt doen. “Het is belangrijk dat mensen hun telefoon goed ingesteld hebben. NL-Alert is het alarmmiddel van Nederland. Hoe meer mensen het bericht ontvangen, hoe beter. Zo weten mensen snel wat er aan de hand is en wat ze kunnen doen”, aldus Grapperhaus.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over het NL-Alert controlebericht. Staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan bij de andere veelgestelde vragen. Kun je daar het antwoord op jouw vraag niet vinden? Neem contact op met Informatie Rijksoverheid via www.rijksoverheid.nl/contact. Je kunt ook bellen naar 1400 op werkdagen van 8.00 tot 20.00 uur (lokaal tarief).

Ik heb mijn mobiel wel ingesteld maar geen NL-Alert ontvangen?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het controlebericht niet hebt ontvangen, bijvoorbeeld omdat je telefoon rond 12.00 uur uit stond, omdat je op dat moment slecht bereik had, of omdat je op dat moment via 2G of 3G internet gebruikte om een app te downloaden of een video te kijken.

Ik heb mijn mobiel niet ingesteld voor NL-Alert, maar wel een controlebericht ontvangen. Hoe kan dat?

Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit zelf doen. Ga nu naar www.nl-alert.nl, stel je mobiel in en help ook anderen met instellen.

Ik ontving het controlebericht later dan was aangekondigd. Hoe kan dat?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het bericht later hebt ontvangen. Bijvoorbeeld omdat je geen bereik had, je mobiel tijdelijk uit stond, je in gesprek was of je via 2G of 3G internet gebruikt om een video te kijken of een app te downloaden. Daarnaast kan er enige tijd zitten tussen het uitzenden en het doorsturen van het controlebericht door de providers naar alle mobiele zendmasten.