28 september Masterclass Energietransitie

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Digitaal

Hoe thuis bent u in actuele ontwikkelingen in de energietransitie? Weet u welke risico’s en kansen op het gebied van veiligheid die transitie met zich meebrengt? Kortom: heeft u zicht op het effect van de energietransitie voor crisisbeheersing?

Vergroot afbeelding Masterclass Energietransitie
Beeld: ©NCTV

Om de schadelijke effecten van klimaatverandering af te wenden, is de overstap van fossiele brandstoffen naar duurzamere energiebronnen in volle gang. Denk aan zonnepanelen, buurtbatterijen of waterstofproductie en -opslag. Technologische innovaties die veel mogelijkheden bieden, maar ook risico’s opleveren. Zo kan een zonsverduistering problemen opleveren voor onze energievoorziening, betekent het afschakelen van woonwijken tegenwoordig dat hoogstwaarschijnlijk niet alleen elektriciteitsafnemers maar ook productielocaties worden afgeschakeld en leveren nieuwe energiebronnen naast kansen ook nieuwe veiligheidsrisico’s op.

Dit vraagt een fundamentele omslag in het opereren van overheid, bedrijfsleven en burger. Bewustwording over de risico’s én kansen van de energietransitie is daarvoor een belangrijke eerste stap. Daarom organiseert de Nationale Academie voor Crisisbeheersing van de NCTV samen met het ministerie van EZK een Masterclass voor professionals werkzaam bij departementen, veiligheidsregio’s en de vitale sectoren die meer over dit thema te weten willen komen.

Bent u ook aanwezig bij deze masterclass?

Geïnteresseerd in de ontwikkelingen binnen de energietransitie en de relevante effecten daarvan in het kader van veiligheid? Inzicht krijgen in nieuwe dilemma’s en oplossingsrichtingen die de energietransitie blootlegt? Neem deel aan deze interactieve masterclass met prikkelende sprekers die met hun kennis en ervaring over en vanuit de (toegepaste) wetenschap, de publieke sector en het werkveld hun inzichten delen:

  • Coby van der Linde – directeur van Clingendael International Energy Programme (CIEP) en professor Geopolitiek en Energie aan de Rijksuniversiteit Groningen
  • Nils Rosmuller – lector Energie- en transportveiligheid bij het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV)
  • Ben Voorhorst – voormalig Chief Operations Officer van TenneT en Commissaris van het Energiefonds Overijssel
  • Han Slootweg – directeur Asset Management, Enexis Netbeheer en hoogleraar Smart Grids bij de TU Eindhoven

Inschrijven

De masterclass vindt plaats op 28 september 2021, van 12.30 – 14.00 uur en is digitaal te volgen. Meldt u nu aan voor de masterclass.

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met Margit Plomp van Berenschot: m.plomp@berenschot.nl.